Wat maakt jou bijzonder?

grenslijn

Waarin ben jij onderscheidend? Wat maakt jou anders dan anderen?

Lastige vragen om te beantwoorden, nietwaar? Laten we eens kijken wat jouw antwoord hierop zou kunnen zijn. Want het zijn wel de vragen die aan je gesteld gaan worden, of waar je op z’n minst zelf antwoord op wilt hebben om te bepalen wat je van jezelf in de etalage wilt zetten om gezien te worden.

schoremWe denken bij de vraag “Waarin ben jij onderscheidend?” vaak dat we moeten vertellen waar we beter in zijn dan anderen. Moeilijk om antwoord op te geven als je niet weet met wie je je moet vergelijken.. Wat helpt is om de vraag te interpreteren als: wat maakt jou nou anders dan anderen? En dat je dan over die specifieke aspecten van jezelf vertelt die voor de vraagsteller van meerwaarde zal zijn.

Iedereen is anders; je bent het unieke resultaat van alles wat je hebt ervaren en geleerd in het leven en van de keuzes die je onderweg hebt gemaakt. Begaf je je in je jeugd aan de zelfkant van de maatschappij en uitte je dat met de nodige tattoos en schimmige daden? Dan gaan de barbiers van Schorem wel met je in gesprek omdat ze in jou een mogelijk interessante persoonlijkheid zien. De selecteurs van grote verzekeraars of banken daarentegen zullen dat anders zien. Of jouw onderscheidend vermogen als positief onderscheidend wordt gezien, hangt vooral af van wat de ander zoekt. Laten wij ons focussen op wat jij te bieden hebt, dan zoek je daarna naar een werkomgeving waarin dat wordt gewaardeerd en gezocht.

 

Wat is jouw unieke aanbod?

Jij bent een unieke mix van talenten, vaardigheden, kennis en ervaring. En die draag jij op een unieke manier uit via jouw communicatie- en kledingsstijl. Niemand anders op de wereld is of doet daarin precies zo als jij. Daar mag je trots op zijn en daar zou je een werkomgeving bij willen zoeken.

De kunst is in beeld te krijgen hoe die mix er uit ziet, letterlijk en figuurlijk. En dan met name de sterke kant van die mix. Ik ken mensen die meesterlijk goed kunnen beschrijven waar zij niet goed in zijn – die inzichten mag je even parkeren want daar heb je weinig aan als je jezelf onderscheidend wilt presenteren.

doehetzelfIn beeld krijgen van je unieke aanbod is niet eenvoudig omdat we ons zijn en doen vaak als vanzelfsprekend zien. In het vervolg van dit artikel prikkel ik je en laat ik je bewust nadenken over jezelf. Zet dit al wel iets in beweging, maar voor je gevoel niet voldoende, dan kun je altijd nog het Doe-Het-Zelf pakket bestellen dat ik heb ontwikkeld voor deze zoektocht.
Laat in beider gevallen iemand met je mee kijken en denken; een vriend, een collega of een loopbaanprofessional om je blinde vlekken te doorbreken. Vind (samen met hem of haar) antwoord op de vragen:

★ Wat zijn mijn talenten?
Welke eigenschappen heb ik van nature meegekregen die maken dat ik goed in ben wat ik doe? Hoe zijn die van voordeel voor mij en mijn omgeving (werkgever, klanten, collega’s)?
In mijn coachtrajecten maak ik altijd gebruik van de talententest van Buckingham & Clifton om hier antwoord op te krijgen. Vind je het nou lastig om de uitslag van de test naar je eigen situatie te vertalen, dan help ik je daar graag mee in een telefonisch of persoonlijk consult. Aan één consult van anderhalf uur hebben we genoeg.

★ Wat zijn mijn vaardigheden?
Welke activiteiten kan ik goed en krijg ik energie van? Ga op zoek naar 5 werkwoorden die omschrijven waar je goed in bent. En verduidelijk die vervolgens zo specifiek mogelijk. Als je goed bent in – en energie krijgt van – helpen, dan zegt dat iets en ook niets omdat helpen een bijzonder breed begrip is.
Hoe zou je jouw manier van helpen specifieker omschrijven?  Is dat: het overnemen van ingewikkelde taken? Of: het overnemen van zware taken? Of: het ondersteunen bij ingewikkelde taken? Of: het ondersteunen bij zware taken? Of:…
Snap je waar ik heen wil? Hoe specifieker jij kunt vertellen waar je goed in bent en wat je graag doet, hoe meer kleur en smaak men bij je ervaart en dan ontstaat een persoonlijk beeld: jouw unieke onderscheidende beeld.

★ Waar heb ik verstand van?
Welke kennis en weetjes heb ik in de loop der jaren opgedaan? Dat kan boekenkennis zijn – vanuit je schooltijd of die je uit eigen interesse hebt gelezen, maar ook ervaringskennis. Door jaren met mensen te werken kán het zijn dat jouw mensenkennis zich sterk heeft ontwikkeld. Als dat zo is, dan is dat van waarde en mag je dat meenemen in je verhaal. Of als je jaren in een bepaalde branche hebt gewerkt, dan heb je verstand gekregen van die wereld, van de taal die ze daar spreken en de maniertjes die ze daar hanteren. Ook dat kan van waarde zijn. Waar heb jij kennis van verzameld en heb je dus meer dan de gemiddelde persoon op straat verstand van?

★ Welke interessante ervaring heb ik opgedaan – waar ik succesvol in was?
In je (recente) verleden vind je veel interessante informatie over jezelf. Bedenk welke situaties je hebt meegemaakt waarin je succesvol was en waar je plezier aan beleefde. Door één van die situaties te delen met de ander (in de vorm van een STAR) schets je een heel persoonlijk en daarmee overtuigend beeld van wat jij te bieden hebt.

★ Wat is mijn teamrol of samenwerkingsstijl? Hoe kom ik over en wat breng ik daarmee?
Hoe omschrijf je jouw samenwerkingsstijl in relatie tot je collega’s of een klant/patiënt/… ? Typeer jij jezelf vooral als zelfstandig of inspirerend of afgestemd op of kritisch betrokken? Vraag eens aan mensen in je omgeving hoe ze jou ervaren in je communicatie en in de manier waarop jij met hen samenwerkt. Of haal je inzicht uit een (gratis) groepsrollen test.

 

Jouw antwoord op “Wat maakt jou onderscheidend?”

.. is een optelsom van wat je hiervoor hebt ontdekt over jezelf. Selecteer uit ieder aspect dat hierboven langskwam ééntje in het bijzonder (1 talent, 1 vaardigheid etc.), koppel die aan elkaar en creëer een mooie volzin. “Ik typeer mezelf als iemand die…”. Dat is niet eenvoudig, maar samen met je maatje moet je er wat van kunnen maken..

Die tekst die daaruit voortvloeit, de omschrijving van jouw unieke ik/aanbod, zal geen vast gegeven zijn voor de rest van je leven. Hij verandert met je mee naarmate jij nieuwe ervaringen beleeft en nieuwe inzichten over jezelf opdoet.

 

HULP NODIG?
Ik hoop dat ik je met dit artikel een goed eind op weg heb geholpen om jezelf als een bijzonder iemand te zien, anders dan anderen, onderscheidend dus. En dat je nu ook dat bijzondere van jou in de etalage kunt zetten. Mis je hier nog iets in? Neem dan contact met me op, dan bekijk ik met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN UIT DE LOOPBAANBIEB
• Maak jezelf zichtbaar!
• Pronk met wat je in huis hebt
Profileer jezelf op LinkedIn
LinkedIn Profiel: schrijf een aantrekkelijke samenvatting
Indruk maken tijdens een netwerkgesprek
Hoe verkoop ik mezelf tijdens een sollicitatiegesprek?
Presenteer je competenties met een STARR
• of kijk bij Inhoud om alle titels in één overzicht te zien

 

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door:

hoe je goed gevonden wordt - Tom Scholte ontdek je sterke punten kleding als taal Eva Hollander personal branding - Hubert Rampersad

 

Wil jij met een frisse blik kijken naar jouw uitdagingen? Ik help je er graag mee. Lees meer over het hoe en wat op mijn pagina over coaching, stuur me een bericht of bel me op 06 – 14 63 67 66.
Inspirerende carrièreprikkels ontvangen op Facebook? Ga dan naar LoopbaanIMPULS en klik op de Vind ik leuk button.