Denise: juridisch medewerker in een te krap jasje

doorbraak

… de introverte jonge vrouw die is gaan stralen vanaf het moment dat ze besefte hoe intelligent en ambitieus ze is.

 

Als een bleu, introvert meisje nam ze driekwart jaar geleden plaats aan mijn coachtafel. Ongelukkig in haar werk, want niet uitgedaagd door haar takenpakket en uit contact met de collega’s van de afdeling. Zichtbaar onzeker en in zichzelf teruggetrokken.

Hoe anders ziet haar wereld en zijzelf er nu uit. Het teruggetrokken meisje is een actief netwerkende vrouw geworden die een enorme verschuiving heeft aangebracht in haar zelfbeeld. Van een verzwakte knop is ze een open bloeiende bloem geworden – met een impact zo groot dat ze niet meer in mijn kleine stadje past, maar zich gaat vestigen in de Randstad.

De sleutel van haar metamorfose was zoals zo vaak: zelfkennis. Het snappen van haar gebruiksaanwijzing, de waardering er van en dan nadenken over de omgeving waarin zij tot haar recht komt. (Zij is overigens wel mijn eerste cliënt bij wie dat zo’n ingrijpende geografische verschuiving tot gevolg heeft..)


Het keerpunt

werkbladHet meisje van toen begreep simpelweg haar talenten en daarmee haar unieke kracht niet. Onpartijdigheid, harmonie, behoedzaamheid, discipline en intellect – de ogenschijnlijk softe talenten – ervaarde zij eerder als last dan als kracht. Ik kon haar gelukkig laten zien hoe deze talenten in combinatie met haar karakterstructuur en haar juridische HBO achtergrond van haar een toegewijde onderzoeker maken, een dienstverlener met een groot hart voor de zwakkere in onze samenleving die makkelijk slachtoffer kunnen worden van ondoorgrondelijke bureaucratische regels en protocollen. Dat zij iemand is die problemen niet oplost met een kopje thee en sussende woorden, maar door diep in de keiharde feiten, wetgeving en regels te zoeken naar uitgangen en mazen in de wet. Daar zit haar kracht! Heel waardevol!

Het was haar grote pech dat ze na haar studie niet meteen een baan op haar niveau en binnen haar interessegebied vond. Ze greep – plichtsgetrouw – een ‘mindere’ baan aan. Kwam terecht in een gezellige bedrijfscultuur. Dat klinkt prettig, maar daar kon zij haar doelgerichte, ambitieuze zelf niet zijn. Haar poging zich aan die cultuur aan te passen haalde haar vitaliteit en ambitie flink onderuit. En op het dieptepunt kwam ze bij mij.

Het was fantastisch om te zien hoe zij al bij het tweede consult, toen we de uitgeteste talenten bespraken, begon op te bloeien. Ze ging snappen hoe het bij haar werkt en wat zij nodig heeft om te knallen. Kon daardoor zien dat zij wel degelijk van grote waarde is, maar wel in de juiste omgeving en cultuur.

 

De toekomst ziet er rooskleurig uit

Met pretlichtjes in haar ogen en een flinke blos op haar wangen – de prachtig subtiele manier waarop zij haar gedrevenheid laat zien – trok ze de wereld in en voerde de netwerkgesprekken waar we over hadden gebrainstormd. Zo georganiseerd en toegewijd als ze zich voor haar ideale doelgroep zou inzetten, zo deed ze dat nu ook voor zichzelf.

Met resultaat! Ze is gevraagd (!) om een hele interessante functie te gaan vervullen in één van onze randsteden. Dit is de eerste bewuste stap in haar carrière die recht doet aan haar vermogens. Een stap waar ze zo in gelooft dat ze er voor verhuist naar de andere kant van het land.

Misschien kun je je voorstellen hoe mijn hart zich vult met trots. Te zien dat een coachkandidaat durft en gaat staan voor zijn/haar potentieel en daar met een mooie baan voor beloond wordt, mooier kun je het niet wensen!

Zo spectaculair als dit traject is afgelopen, zo eindigen ze niet allemaal. Maar als het wel gebeurt zoals nu, dan maak ik echt even een klein dansje door de kamer..

 

Hartelijke groet,
Esther

Wil jij met een frisse blik kijken naar jouw functioneren en carrièrevooruitzicht? Ik help je er graag mee. Lees meer over het hoe en wat op mijn pagina over coaching, stuur me een bericht of bel me op 06 – 14 63 67 66.
Inspirerende loopbaantips en -prikkels ontvangen? Dat kan via de LoopbaanIMPULS facebookpagina en/of door je in te schrijven voor de LoopbaanBOOST berichten