Een warme LinkedIn uitnodiging maakt het verschil

grenslijn“Beste Esther Esselbrugge. Ik zou graag een connectie maken met u op LinkedIn. Punt.”

Wat is dat toch, dat mensen bewust hun profiel plaatsen op LinkedIn (vermoedelijk omdat ze willen netwerken met waardevolle anderen), maar dat ze zo bewusteloos contact leggen met behulp van zo’n onpersoonlijk bericht. Wat een gemiste kans!

LinkedInIk hoop dat het onwetendheid is: niet weten dat ze het onpersoonlijke bericht kunnen veranderen in een persoonlijk bericht. Of: niet weten dat het sturen van een onpersoonlijk bericht ongeïnteresseerd overkomt. Ik zou zo graag meer mensen bewegen om wél de moeite te nemen een korte persoonlijke boodschap toe te voegen aan hun link-uitnodiging vanaf nu. Vandaar dit artikel waarin ik kort toelicht wat de waarde van een persoonlijk bericht is, een aantal suggesties voor de inhoud ervan én een bonustip voor nog meer warmte op LinkedIn.

Een levend netwerk of een doodse visitekaartjes verzameling

Ik houd er niet van als ik op een bijeenkomst ben en ik al binnen de eerste minuut van een gesprek een visitekaartje in mijn handen gedrukt krijg. Nou ben ik er niet het type naar om kaartjes van ongevoelige figuren te weigeren, maar ik gooi ze wel direct weg. Want wat moet ik met de gegevens van iemand bij wie ik geen gevoel heb gekregen? Het uitwisselen van contactgegevens doe je normaal ook pas als je hebt ervaren dat je samen iets hebt, een gemeenschappelijke interesse of een andersoortige klik.

Hetzelfde ervaar ik ook vaak op LinkedIn. Voor mij volslagen vreemden vragen me – zonder enige toelichting – om met hen te linken. En dan? De anonieme figuur verdwijnt vervolgens in mijn netwerk van 700+ relaties en ik zie hem/haar nooit weer terug. Zo zonde! Voor die persoon, maar ook voor mij, want het zou maar zo kunnen zijn dat we samen hele interessante raakvlakken hebben en elkaar prima kunnen versterken.. De tussenoplossing die ik tegenwoordig kies in zo’n situatie is dat ik die persoon een bericht stuur met de vraag hoe hij/zij onze netwerkrelatie ziet en wat ik voor hem/haar kan betekenen. Het antwoord – als het al komt, vaak hoor ik nooit weer iets terug – helpt me bij mijn beeldvorming en maakt dat ik graag link.

Een hele boel gedoe wat voorkomen kan worden als we vanaf nu aanwennen om aan iedere uitnodiging een persoonlijke touch te geven. Je maakt er echt het verschil mee, want je laat weten dat je wilt linken om wie de persoon is, om elkaar te versterken. Ik krijg er zulke positieve reacties door!

De persoonlijke touch – een kleine moeite

Je hebt bij het versturen van een uitnodiging beperkte tekstruimte. De kunst is dan ook om in korte bewoording aan te geven waarom je geïnteresseerd bent in een LI-relatie. Benoem bijvoorbeeld welke gemeenschappelijkheid jullie hebben, of welke netwerkbehoefte jij hebt. Verwerk er een compliment in over iets wat je in zijn/haar profiel aantrof, dat maakt ook altijd een prettig gevoel los bij de ander. Door op deze manier ‘binnen te komen’ vormt iemand zich meteen al een positief, warm beeld bij je en dat is wat je wilt! Meer ideeën voor een aantrekkelijke uitnodiging vind je in mijn loopbaanbieb-artikel ‘LinkedIn gedrag: verhoog je gunfactor‘.

Vanachter je computer deze persoonlijke tekst invoeren bij de uitnodiging is eenvoudig. Sinds enige tijd kan je ook via je smartphone een persoonlijke uitnodiging versturen. Weet je niet hoe? Corinne Keijzer beschrijft dat heel duidelijk in haar blog.

De bonustip – voor net dat beetje meer aandacht dan men gewend is..

Weet je waar je helemaal het verschil mee maakt? Iemand bedanken na het uitnodigingsritueel. Als ik een uitnodiging heb geaccepteerd stuur ik daarna meteen een bericht waarin ik bedank voor de uitnodiging en waarin ik iets positiefs zeg over die ander (iets wat ik heb gezien in zijn/haar profiel bijvoorbeeld). En als ik denk dat het van waarde is voor diegene, bied ik in dat bericht ook mijn loopbaanbieb aan (gratis gebruik maken van mijn kennisbank..) Het wordt gewaardeerd!
Ook als ik zelf een uitnodiging heb verstuurd en die wordt geaccepteerd, stuur ik daarna nog een bericht van vergelijkbare strekking. Kleine moeite, groot plezier.

En zo wordt het net een beetje warmer en oprechter op LinkedIn. Voor mij een belangrijke voorwaarde om met iemand te kunnen (lees: willen) netwerken.

Hartelijke groet,
Esther Esselbrugge

 

GERELATEERDE ARTIKELEN UIT DE LOOPBAANBIEB
• LinkedIn gedrag: verhoog je gunfactor
• Profileer jezelf op LinkedIn

 

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door:

solliciteren via LinkedIn - Aaltje Vincent hoe linkedin nu echt te gebruiken - jan vermeiren linkedin voor dummies mensen verbinden met linkedin - judith de pagter

 

Wil jij met een frisse blik kijken naar jouw uitdagingen? Ik help je er graag mee. Lees meer over het hoe en wat op mijn pagina over coaching, stuur me een bericht of bel me op 06 – 14 63 67 66.
Inspirerende carrièreprikkels ontvangen op Facebook? Ga dan naar LoopbaanIMPULS en klik op de Vind ik leuk button.