Last van je talent

grenslijnOver wat je kunt doen als je talent niet alleen je kracht is maar ook je zwakte.

Je sterkste talent is vaak ook je grootste valkuil: dat waarvan je merkt dat het je soms meer tegenwerkt dan dat het je helpt. Hoe blij moet je dan zijn met dat talent? Nou: heel blij!! Want wat je talent ook is – positiviteit, prestatiegerichtheid of welk talent dan ook – het is jouw aangeboren kracht, jouw unieke begaafdheid die onuitputtelijk tot je beschikking staat.


“Ja, mooi verhaal.” hoor ik je denken. “Maar ik met mijn ’empathie’ krijg maar al te vaak te horen dat ik daar te ver in door schiet, dat ik te inlevend ben en daardoor te lange gesprekken voer.” “En ik met mijn sturingskracht krijg maar al te vaak te horen dat mensen me te direct vinden en me uit de weg gaan. Terwijl ik heel aardig ben en het niet dominant bedoel! Ik wil niet meer sturend zijn.”

Herken je iets van die struggle? Last hebben van je talent? Je bent niet de enige. Maar wat doe je daar nou aan? In mijn optiek heb je twee keuzes: 1) een nieuwe eigenschap aanleren om je valkuil mee te compenseren of 2) zo met je talent om leren gaan dat je hem ‘in de hand’ hebt en bewuster in kan zetten. Ik pleit voor optie 2.

Stel, je ervaart dat je met je talent ‘sturingskracht’ soms te dominant of te onafhankelijk overkomt, wat denk je dat dan beter voor je zal werken: jezelf aanleren om vaker om hulp te vragen zodat je zachter of kwetsbaarder overkomt, of leren hoe je die sturingskracht zo kunt vormen dat je hem af kan laten hangen van de omgeving/situatie waarin je verkeert. Ik denk dat laatste. Sterker nog, ik heb dit eens besproken met een aantal mensen die sturingskracht als talent hebben en zij zeiden unaniem: “Ik moet er niet aan denken dat iedereen mij straks maar de hele tijd wil gaan helpen. Dat past niet bij me, daar word ik echt niet goed van.”

Je bent zoals je bent. Je talent afleren lukt niet. Ook al doe je nog zo goed en hard je best om assertiever te zijn, als het talent ‘harmonie’ in je natuur zit, zul je nooit een topper worden in het uitvechten van je gelijk. Die topper kun je wel worden in het zoeken naar gezamenlijkheden die tot een overeenstemming kunnen leiden. Dan ben je ook waar je wilt zijn. En… dat proces levert je (als harmonieus type) ook nog eens veel energie op.

Maak van je talent je Sterke Punt. Vul het aan met de juiste vaardigheden en kennis, en je kunt je talent beter ‘sturen’. Sinds ik van mijn talenten mijn Sterke Punten heb weten te maken, heb ik er bijna geen ‘last’ meer van. Sterker nog: ik profiteer bijna iedere dag van de uitwerking die ze op mij en mijn omgeving hebben. Wil je dat ook? Ga dan aan de slag met jouw talenten m.b.v. het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Marcus Buckingham. Of maak gebruik van mijn talenten. Ik help je graag…

Hartelijke groet,
Esther Esselbrugge


AANVULLENDE INFORMATIE

• De Sterke Punten Methode van Marcus Buckingham en Donald Clifton


LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door:

impuls_leestafel-boeken_ontdek-je-sterke-punten impuls_leestafel-boeken_ga-met-je-sterke-punten-aan-de-slag impuls_leestafel-boeken_ik-kies-voor-mijn-talent

 

Wil jij ook met een frisse blik kijken naar jouw uitdagingen? Ik help je er graag mee. Lees meer over het hoe en wat op mijn Impuls website, stuur me een bericht of bel me op 06 – 14 63 67 66. Inspirerende carrièreprikkels ontvangen op je facebookprikbord? Ga dan naar LoopbaanIMPULS en klik op de Vind ik leuk button.