Ook voor feedback kun je bij de Intertoys terecht

grenslijnEnige tijd geleden kreeg ik een ongezouten lesje ‘Geweldloos communiceren’, een fenomeen waar ik groot voorstander van ben.

Locatie: de Intertoys
Aanleiding: cadeautje kopen
Mijn toestand: vrolijk – ik ging als een speer

Dus ik vlieg naar binnen, op naar de kast waar het boek dat ik zocht normaal altijd stond. Je raadt het al, ze hadden de boel weer eens door elkaar gehusseld. Om ons scherp te houden, schijnt. Dus vlieg ik naar de kassabalie, alwaar het Intertoysmeisje net iets aanpakt van een jongetje en ik zeg: “Mag ik even wat vragen? Waar liggen nu….” Streng (verbaal maar vooral ook non-verbaal) word ik afgekapt met de woorden: “Ik ben even bezig!!”. Het Intertoysmeisje draait zich – geïrriteerd – van me weg.

Ik schrik me een hoedje. Het gebeurt me nooit, dat iemand zo tegen mij praat. Ik schrik ook omdat ze natuurlijk gelijk heeft. Niet aardig van me. Als het jongetje klaar is en ze zich langzaam naar mij draait begin ik mijn verontschuldigingen aan te bieden. Nog steeds streng reageert ze met: “Ik ben gewend dat als iemand zegt “Mag ik iets vragen?” dat die persoon dan wacht op mijn antwoord, want dan had ik u gezegd dat ik eerst het een wilde afronden en er dan voor u zou zijn.” OK, boodschap begrepen.Ik vond mezelf heel vriendelijk door te beginnen met die vraag, maar door niet eens te wachten op het antwoord, was ik dat natuurlijk helemaal niet. Na haar punt te hebben gemaakt, leidde het meisje me naar de kast waar ik moest zijn en bood me vriendelijk een krukje aan om bij het bovenste schap te kunnen komen. Lees: ze liet merken dat mijn excuses geaccepteerd waren en dat we weer gewoon verder konden gaan..

Geweldloos communiceren gaat over respect hebben voor elkaar. Ik dring mijn wil niet op aan jou en jij niet aan mij. Communicatie gaat twee kanten op en beide partijen hebben recht en ruimte voor hun eigen behoeftes. Stel alleen een vraag als je op die vraag antwoord wilt hebben. Stel hem niet om daarmee een andere boodschap te verhullen of een ander te manipuleren..

Feedback, een ongecensureerde spiegel, zomaar bij de Intertoys. Ik wist het niet..

Hartelijke groet,
Esther Esselbrugge

Esther is loopbaancoach en eigenaar van Impuls – bureau voor persoonlijke groei. Zij helpt je de krachtigste versie van jezelf te zijn en te laten zien, waardoor je beter – en met meer plezier – invulling geeft aan je loopbaan. Esther zit boordevol ideeën; ze laat je vanuit verschillende invalshoeken naar je situatie kijken waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren, gebruik makend van jouw unieke mix van talenten en vaardigheden. Meer over Esther Esselbrugge
Wil jij ook met een frisse blik kijken naar jouw uitdagingen? Ik help je er graag mee. Lees meer over het hoe en wat op mijn Impuls website, stuur me een bericht of bel me op 06 – 14 63 67 66. Inspirerende carrièreprikkels ontvangen op je facebookprikbord? Ga dan naar LoopbaanIMPULS en klik op de Vind ik leuk button.