Passie-zoektocht De Passie-zoektocht is een associatie oefening die je gebruikt om bij jezelf los te peuteren wat jouw passie kan zijn. Je print hem hier uit. 

Wat?

De bedoeling van deze werkvorm is om met behulp van zes verschillende vragen een mooie lijst aan woorden en ideeën te verzamelen. Woorden en ideeën die ergens in jouw (onder)bewustzijn opgeslagen liggen en die je een goede richting kunnen geven bij het zoeken naar je passie – datgene wat jij graag wilt zijn of doen.

Hoe?

Om bij je passie uit te komen, loop je stap voor stap de zes verschillende vragen bij langs. Bij iedere vraag laat je woorden en ideeën opborrelen. Die woorden bewaar je op het bijbehorende notitie papiertje. Als je bij “Ik wil…” bent aangekomen, merk je wellicht dat als vanzelf een beeld is ontstaan van hetgeen je enthousiast maakt. Is dat nog niet gebeurd, kijk dan nog eens goed naar alles wat je hebt opgeschreven en laat dat op je inwerken. Wat is een rode draad die je daarin opvalt? Hoe kun je die gieten in de zin “Ik wil…” ?

Voor wie het prettig vindt enkele voorbeelden bij de zes vragen om je gedachten op gang te helpen:

Vraag Voorbeeld
 …..
Wat? Welk Wat borrelt omhoog? Dat kunnen voorwerpen zijn (huis, telefoon, bloemen) en/of activiteiten (skiën, presenteren, zingen).
 …..
Voor wie? Welke doelgroep heeft je hart? Zijn dat senioren, landbouwers, passieve mensen, hoogbegaafde peuters…
 …..
Met wie? Met wie werk je graag samen? Met niemand, een team van minstens 15 personen, met een denker of doener…
 …..
Wanneer? Maakt het nog uit wanneer jij dit doet? Wanneer in tijd (overdag, na de lunchdip, in de goede voornemens periode) of wanneer in het proces (als anderen er echt niet meer uitkomen, bij het ontstaan van het probleem)
 …..
Waar? Maakt het nog uit waar zich dit afspeelt? In een vliegtuig, op de Drentse hei, bij de vraagsteller thuis, waar de zon schijnt, waar achterstandsproblemen zijn..
 …..
Waarom? Bij welke aanleiding gaan je sappen sneller stromen? Is dat bij dreigende risico’s op het gebied van gezondheid, financiën, veiligheid, werkgelegenheid of…