Richard: de prestatiegerichte ambtenaar

grenslijnRichard is beleidsmedewerker bij een middelgrote gemeente. Zijn vraag: “Ik wil mijn energie en plezier in het werk terug. Hoe zorg ik dat mijn zelfvertrouwen weer in een positieve spiraal komt?” Lees mee hoe we zijn situatie hebben aan gepakt en doe je voordeel er mee.

Die Richard. Wat een geweldige kerel. Die legde een partij kracht op tafel toen hij over zijn frustraties vertelde! Cynisme ook trouwens en daar was hij zelf minder gelukkig mee.

Richard zit in een lastig situatie, in een spagaat. Aan de ene kant is er het feit dat hij bij de gemeente werkt, en aan de andere kant zijn daar zijn talenten: prestatiegerichtheid, maximalisering, organisatievermogen en actiegerichtheid. Nou niet direct de talenten die het meest overeenkomen met de collega’s binnen zijn ambtelijke wereld.

prestatiegerichtRichard vertelde een verhaal wat onderstreept hoe diep die talenten in hem geworteld liggen. Hij had jaren geleden een potje tafeltennis gespeeld en was bevangen geraakt door het spel. “Daar wil ik training in krijgen!” Helaas stuitte hij bij de plaatselijke tafeltennisvereniging op een wachtlijst. “Wat nou!” dacht hij en zette zelf een tweede vereniging op. Onderzocht wat de benodigdheden waren aan zaalruimte, bevoegdheden, informatievoorziening, en sprokkelde die plús 80 geïnteresseerde leden bij elkaar. Drie maanden later kreeg Richard zijn eerste tafeltennistraining van de door hem zelf geworven trainer.

Ik houd daar van. Van mensen die zo doortastend zijn en dit soort dingen gewoon dóen. Ik hing aan zijn lippen. Richard vond dat grappig om te zien bij me. Vooral omdat hij zijn manier van doen zo gewoon vond, dat hij mijn reactie niet zo goed kon plaatsen.
“Het is helemaal niet handig, hoor, dat ik zo ben, want daar heb ik veel last van bij het leiden van mijn projecten!” Zoveel last, dat hij begon te twijfelen aan de kwaliteit van zijn eigen kunnen.

Ambtenaren met het talent ‘prestatiegerichtheid’, daar kunnen we er wel wat meer van gebruiken, is mijn persoonlijke mening. “Doe ons – inwoners van deze gemeente – een plezier en blijf zo!” was mijn oproep aan hem. “Waar we wel aan kunnen werken is aan de manier waarop je het inzet, zodat je er geen frustratie maar voldoening door ervaart.”

slapend teamPolitieke sensitiviteit is een van de belangrijkste competenties die gevraagd wordt van een gemeentelijke beleidsmedewerker. Tja, en dat zit niet in Richard. “Ik kan niet knallen in een omgeving die meer waarde hecht aan consensus dan aan een effectieve oplossing..”

Normaliter zou ik tegen hem gezegd hebben: “Ga! Zoek het bedrijfsleven op!” En dat heb ik nog wel gezegd, maar milder dan anders. De realiteit is dat dat voor Richard nog niet zo eenvoudig is. Niet alleen zijn er weinig banen, maar daar bovenop is hij ook nog eens 55+-er. Een leeftijd die niet in je voordeel werkt op de arbeidsmarkt van nu.

In onze loopbaanconsulten spraken we uitvoerig over Richard’s talenten. We zetten ze in het zonnetje – iets wat hij bij zijn werkgever al een tijd niet had ervaren – en daar groeide hij van. Maar belangrijker nog: ik kon hem laten inzien hoe zijn talenten voor hem werkten én waar de match scheef liep tussen hem en de cultuur van zijn organisatie. Vanuit dat zelfvertrouwen en die zelfkennis ontstond bij hem de ruimte om te kijken naar ‘variaties’: hoe zet ik mijn talenten in de ene situatie iets sterker in en in de andere iets minder sterk.

topambtenaarOns traject ligt al weer een paar maand achter ons, en de inzichten leveren Richard nog steeds het gevoel van ‘regie hebben’ op. Niet alleen omdat hij nu bewust effectief kan functioneren, maar ook omdat hij begrijpt wat er speelt als hij iets voelt knagen en hij dat nu kan benoemen richting zijn samenwerkingspartners. “Ik hol niet meer als een dolle vooruit, maar weet nu hoe ik kan blijven afstemmen op ‘de rest’, zodat ik ze mee kan nemen in plaats van verliezen. Ondertussen kijk ik uit naar een baan in het bedrijfsleven, maar lukt dat niet dan word ik niet meer zo gedemotiveerd dat ik de ziektewet in dreig te belanden…”

Alles met elkaar hebben we zes gesprekken nodig gehad om van Richard de krachtigste versie van zichzelf te laten zijn, en die te laten zien. Anders krachtig dan hij was, beter bestuurbaar. Zeker niet minder krachtig, want dan zou z’n ballonnetje leeg lopen. Richard heeft drie belangrijke dingen geleerd, die ook voor jou waardevol zijn om te beseffen:

  1. jezelf verbeteren, je functioneren verbeteren, de match maken tussen jou en wat de omgeving van je verwacht en nodig heeft: het kán.  Niet door jezelf nieuwe trucjes aan te leren, want dan gaat het zo weer mis, maar door je bestaande talenten en vaardigheden creatief en slimmer in te zetten. Put uit je eigen bron of mogelijkheden!
  2. als je wilt samenwerken met anderen moet je duidelijkheid zoeken over wat de taal van de ander(en) is. Maar ook moet je duidelijkheid geven over wat wel en wat niet werkt voor jou.
  3. weten/snappen welke kwaliteiten en behoeften je meebrengt vanuit je aangeboren talenten, geeft je de ruimte om er mee te spelen of te variëren. Van speelbal naar manager..

Hartelijke groet,
Esther Esselbrugge

Wil jij met een frisse blik kijken naar jouw uitdagingen? Ik help je er graag mee. Lees meer over het hoe en wat op mijn pagina over coaching, stuur me een bericht of bel me op 06 – 14 63 67 66.
Inspirerende carrièreprikkels ontvangen op Facebook? Ga dan naar LoopbaanIMPULS en klik op de Vind ik leuk button.