Zo start je de Strengthsfinder test

Ontdekken wat je vijf meest ontwikkelbare talenten (én inspiratiebronnen) zijn, doe je via de Clifton StrengthsFinder, een geautomatiseerde test die je vanachter iedere werkplek kunt maken. De test duurt ongeveer 35 minuten en kan maar één keer opgestart en gedaan worden. Daarom is het belangrijk dat je voor het maken van deze test een moment kiest waarop je minstens 35 minuten ongestoord kunt werken.

Opstarten van de test

Op https://www.gallupstrengthscenter.com/register/nl-NL vind je de ingang om de test te maken. Rechts bovenin het startscherm klik je op de optie ‘Redeem code’.

Voer je persoonlijke code in

In het scherm dat daarna verschijnt vul je de eenmalig werkende  unieke persoonsgebonden toegangscode – die helemaal achterin je boek staat – in en klikt op Vervolg.

Registreren

Vervolgens registreer je jezelf door een account aan te maken. Gallup heeft je emailadres nodig om je testuitslag aan te kunnen koppelen. Het wordt verder niet voor reclame of andere doeleinden gebruikt, mits jij aangeeft dat je dat wel wilt.
Mocht je over een tijdje de uitslag nog eens willen bekijken, dan kun je met je inloggegevens zo weer bij de informatie komen. Goed dus om je inloggegevens ergens te bewaren.

Vervolgens doorloop je een aantal schermen die voor zich spreken. Bijvoorbeeld het scherm waarop je uitleg krijgt over de lengte en de duur van de test.

E-mail verificatie

Na het aanmaken van je account volgt een E-mailverifcatie. Om je identiteit te controleren en een veilige service te kunnen garanderen stuurt Gallup een e-mail naar jouw mailadres met een 6-cijferige verificatiecode die je vervolgens  op deze pagina invoert. Mocht je de mail niet in je gewone mailbox aantreffen, check dan voor de zekerheid je spambox.

CliftonStrengths

Hierna kies je voor de optie: Doe de CliftonStrengths-assessment. Vervolgens doorloop je een aantal schermen die voor zich spreken. Bijvoorbeeld het scherm waarop je uitleg krijgt over de lengte en de duur van de test.

Toestemming om gegevens te verwerken

Gallup heeft jouw formele toestemming nodig om de resultaten van de test die je gaat maken te verwerken en om een account voor je aan te maken waar je ten alle tijde je testuitslagen kunt raadplegen. Ga je hier niet mee akkoord, dan wordt de test niet opgestart. Gallup geeft aan in haar privacyverklaring dat zij de Safe Harbor Agreement heeft ondertekend waarin het bevestigt dat zij jouw persoonlijke gegevens beschermen volgens de strenge Amerikaanse privacy wetgeving.
Zoals het nu lijkt, voldoet Gallup overigens niet aan de Europese privacywetgeving aangezien je niet de expliciete gelegenheid krijgt om hun trackingcookies te accepteren of weigeren. Ik heb in de afgelopen 11 jaren nog niet 1 keer ervaren dat zij misbruik maken van mijn gegevens, maar ben wel verplicht je hier van op de hoogte te brengen zodat je alsnog kunt kiezen om de test niet op te starten.

De werkwijze van de test

Voordat de test begint wordt een voorbeeld van een uitsprakenpaar (twee uitspraken) aan je voorgelegd om te illustreren wat je de komende 35 minuten kunt verwachten. Pas daarna beginnen de officiële uitsprakenparen voor het persoonlijk profiel. Het is de bedoeling dat je kiest voor de uitspraak die het dichtst bij je als persoon ligt. Vaak is dat de uitspraak die met je eerste reactie correspondeert. Doe geen pogingen om je reactie te gaan analyseren en maak je geen zorgen als je een paar keer neutraal moet antwoorden. Het doel van deze Sterke Punten detector is erachter te komen wat je persoonlijke karakteristieke talenten zijn. Als geen van deze twee uitspraken die je worden voorgelegd tot een sterke reactie leidt, of als je vindt dat beide uitspraken even goed bij je passen, is in beide gevallen ‘neutraal’ het meest geschikte antwoord. Per vraag heb je 20 seconden de tijd om te antwoorden.

Het resultaat en het verslag

Na afloop van de test krijg je je persoonlijke uitslag te zien in de vorm van een overzicht met jouw 5 meest ontwikkelbare talenten + korte uitleg. Scroll naar beneden en open het rapport ‘Rapport kenmerkende thema’s’. Lees de beschrijving van je talenten rustig door om te begrijpen wat ze inhouden en te zien wat je er voor jezelf in herkent. Naast het bovengenoemde rapport kun je op de website van Gallup ook nog andere rapporten bestuderen om nog meer beeld bij je talenten te krijgen. Snuffel vooral lekker rond! Onthoud in ieder geval je inloggegevens voor de site van Gallup, dan kun je zo vaak als je wilt weer bij deze rapporten.