De 20 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

grenslijn

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om tijdens je sollicitatiegesprek een ontspannen indruk te maken, bereid je je best zo goed mogelijk voor. Bedenk bijvoorbeeld al een antwoord op volgende veelgestelde vragen:

1. Vertel eens iets over jezelf
Een klassieke vraag om het gesprek mee te beginnen. Je krijgt meteen de kans om jezelf voor te stellen en wat tot rust te komen. Bedenk vooraf hoe je jouw verhaal gaat opbouwen, en wat de rode draad zal zijn. Wat zijn de sleutelmomenten in je leven en je loopbaan? Welke elementen (zakelijk en privé) vertellen iets over jou en onderscheiden jou van de andere kandidaten?

2. Wat weet je over ons bedrijf?
Met deze vraag peilt men naar jouw interesse in het bedrijf en wil men te weten komen hoe goed je jezelf hebt voorbereid. Een goede kandidaat is op de hoogte van de historie en de strategie van het bedrijf en heeft op zijn minst een blik geworpen op de website.
Tip: benoem iets bijzonders – een specifiek detail van de website – en wat je aanspreekt.

3. Waarom zouden we voor jou kiezen en niet voor een andere kandidaat?
Deze vraag duikt vaak op aan het einde van het gesprek. De recruiter heeft op dat moment al een vrij goed beeld van je competenties en geeft je de kans om bepaalde vaardigheden extra te benadrukken.

4. Waarom heb je naar deze baan gesolliciteerd?
Hiermee probeert men te achterhalen of je goed bent voorbereid en wat jouw beeld is van de functie waar je naar solliciteerde. Lees dus zeker de functieomschrijving nog eens na en probeer deze vooraf in je eigen woorden uit te leggen. Leg de nadruk op de zaken die je specifiek aantrokken en leg ook uit hoe die aansluiten bij jouw profiel.

5. Wat trekt je aan in deze baan?
Dit is een combinatie van “ken je ons bedrijf” en “beschrijf de baan zoals jij ze ziet”. Zorg ervoor dat je antwoord klopt met de rest van je verhaal. Toon ook dat je persoonlijkheid past binnen de functie, zonder daarbij te veel vast te houden aan de functieomschrijving uit de vacature. De recruiter kan dan op sommige aspecten dieper ingaan en je een paar extra vragen stellen over jou, je ervaring en je persoonlijkheid.

6. Wat spreekt je minder aan in de baan?
De recruiter wil met deze vraag te weten komen hoe eerlijk jouw antwoorden zijn. Er is altijd een minder aangename kant aan een baan en je werkgever wil te weten komen welke dat voor jou is: de locatie, de werkuren, de grootte van het bedrijf, de bedrijfscultuur, de administratieve kant van de baan… Vertel gewoon eerlijk wat je minder ligt of waarover je twijfels hebt. Als je bijvoorbeeld zegt dat je nooit eerder voor een groot bedrijf werkte, is dat niet noodzakelijk negatief. Het geeft aan dat je je ervan bewust bent dat de bedrijfscultuur mogelijk anders is dan degene die je al leerde kennen.

7. Wat is je grootste succes/ de grootste mislukking in je carrière?
Het klinkt misschien vreemd, maar de recruiter zal vooral geïnteresseerd zijn in het grootste probleem dat je moest overwinnen. In je nieuwe baan zal je regelmatig geconfronteerd worden met problemen. Je werkgever wil dus graag weten hoe je hiermee omgaat. Blijf je rustig en denk je eerst rustig na over een oplossing? Of reageer je meteen en ga je over tot directe actie?

8. Hoe ga je om met je manager?
Werk je graag zelfstandig en krijg je graag veel verantwoordelijkheid? Of krijg je graag duidelijke instructies? Wees eerlijk in je antwoord. Het is niet alleen voor je werkgever belangrijk om te weten in welke omgeving je het best functioneert, als je terechtkomt in een bedrijfscultuur die niet bij je past zal je het niet lang volhouden. Een gouden regel: vertel enkel positieve zaken over je vorige werkgevers. Als je kwaadspreekt over je vorige bedrijf zegt dat meer over jezelf dan over die werkgever.

9. Wat is het moeilijkste project dat je hebt moeten leiden?
Deze vraag peilt naar je successen en de obstakels die je al hebt moeten overwinnen. Het komt er niet op aan om voorbije projecten in detail te bespreken, maar je moet vooral aangeven hoe je zaken hebt aangepakt en wat het resultaat was van je inspanningen.

10. Wat zijn volgens jou de trends in het vakgebied?
Als je een technisch profiel hebt of solliciteert voor een managementfunctie kan je deze vraag krijgen. Ze peilt vooral naar je langetermijnvisie en je kennis van de sector. Je kan je op deze vraag voorbereiden door de vakpers of gespecialiseerde blogs te lezen.

11. Wat is je droombaan?
Als antwoord op deze vraag moet je niet de functieomschrijving geven van de baan waarvoor je solliciteerde. Wees ook niet te specifiek in je antwoord, geef bijvoorbeeld geen bepaalde functie bij een specifiek bedrijf. Wat je wel kan doen is bepaalde elementen aanhalen die jouw ideale baan zeker moet hebben, of die doorslaggevend zouden zijn als je zou moeten kiezen tussen twee banen.

12. Heb je al conflicten meegemaakt op het werk? Hoe ga je daarmee om?
Zorg er opnieuw voor dat je geen negatieve zaken vertelt over je vorige werkgever. Toon aan dat je een eigen mening hebt maar wel diplomatisch bent en respect hebt voor de mening van anderen.

13. Wat heb je geleerd in je vorige baan?
Je kan hier enkele technische vaardigheden aanhalen, maar je kan ook de nadruk leggen op meer algemene sterke punten, zoals je vermogen om zowel zelfstandig projecten op te volgen als in team te werken. Antwoord in geen geval dat je niets geleerd hebt, dat maakt absoluut geen goede indruk.

14. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?
Een voor de hand liggende vraag waarop de recruiter een duidelijk antwoord verwacht. “Ik wil vooruit met mijn carrière” is niet voldoende als antwoord. Leg uit wat je precies miste in je vorige baan en wat je wil bereiken door te veranderen.

15. Werd één van je ideeën al uitgevoerd bij je vorige werkgever?
Vermeld niet teveel details in je antwoord, maar toon aan hoe je ideeën aanbrengt en uitwerkt. Dat zijn kwaliteiten die een werkgever apprecieert en hij wil weten of je in staat bent om ideeën te realiseren.

16. Ben je ooit al ontslagen door een vorige werkgever?
“Nee” is natuurlijk het makkelijkste antwoord op deze vraag, maar “ja” hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn. Zolang je kan aantonen dat je iets geleerd hebt uit die ervaring zal de rekruteerder dit interpreteren als een positief antwoord.

17. Heb je ooit al iemand moeten ontslaan?
Hiermee wil men jouw empathie testen: kan je je in de plaats van iemand anders stellen? Het beste antwoord is “dit was niet eenvoudig, maar het moest nu eenmaal gebeuren.” Het heeft geen zin om dieper in te gaan op je persoonlijke gevoelens bij deze gebeurtenis.

18. Heb je sollicitaties lopen bij andere werkgevers?
Geef gewoon een eerlijk antwoord op deze vraag. Als recruiter heeft men afspraken met verschillende kandidaten, het is dus normaal dat jij gesprekken hebt met verschillende werkgevers.

19. Wat is volgens jou een correct salaris voor deze baan?
Onderhandel niet over je salaris tijdens het eerste gesprek, zeker niet als de persoon met wie je op dat moment spreekt geen beslissingen neemt over jouw salaris. Met deze vraag wil men vooral nagaan of je verwachtingen realistisch zijn. Leg de lat dus niet te hoog of te laag, maar toon dat je op de hoogte bent van je marktwaarde. Probeer vooraf te achterhalen wat een correct loon is voor de functie door te spreken met kennissen uit de sector, of check het via het salariskompas.

20. Heb je zelf nog vragen?
Iemand die geen vragen stelt komt ongeïnteresseerd over. Bovendien wil de recruiter graag weten wat jou bezighoudt. Denk dus vooraf al na over iets dat je zou willen vragen.

 

HULP NODIG?
Helpt het bovenstaande je goed op weg maar vind je het lastig te vertalen naar je eigen situatie? Neem dan contact met me op, dan bekijk ik met je wat ik daarin voor je kan betekenen.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN
• Maak jezelf zichtbaar!
• Organiseer een gesprek met potentiële werkgevers
• Hoe haal je rendement uit een open sollicitatie
• Verhoog je scoringskans: volg je sollicitatie op
Sterke vragen die je stelt in een (sollicitatie) gesprek
• of kijk bij Inhoud om alle titels in één overzicht te zien

 

LEESTIPS N.A.V. DIT ARTIKEL
Laat je ook informeren en inspireren door:

hoe je goed gevonden wordt - Tom Scholte solliciteren is werken - G. Lettinga ondernemend solliciteren - C. van der Kuijp

pinterest board marianne

Pinterest board ‘Sollicitatietips’ van Marianne Pieters